Hvordan folk bliver smittet med ebola virus?

Hvordan folk bliver smittet med ebola virus?

I det nuværende udbrud i Vestafrika, har de fleste tilfælde hos mennesker opstået som følge af menneske-til-menneske smitte.

Smitte sker ved direkte kontakt gennem beskadiget hud eller slimhinder med blod eller andre kropsvæsker eller sekreter (fæces, urin, spyt, sæd) af smittede personer. Smitte kan også opstå, hvis beskadiget hud eller slimhinder en rask person komme i kontakt med miljøer, der er blevet kontamineret med en ebola patientens smitsomme væsker som snavset tøj, sengelinned, eller brugte kanyler.

Mere end 100 sundhedsarbejdere har været udsat for virus, mens omsorgen for Ebola-patienter. Dette sker, fordi de ikke kan have været iført personlige værnemidler eller ikke var ordentligt anvende foranstaltninger til forebyggelse og bekæmpelse af infektioner, når omsorgen for patienterne. Udbydere af sundhedsydelser på alle niveauer i sundhedsvæsenet – hospitaler, klinikker og sundhedscentre – skal orienteres om arten af sygdommen, og hvordan det overføres, og nøje følge de anbefalede infektion forholdsregler kontrol.

Hvem kan ikke rådgive familier og lokalsamfund til at passe for personer, der kan udgøre med symptomer på ebola-virus sygdom i deres hjem. Snarere, søge behandling på et hospital eller behandling center bemandet med læger og sygeplejersker kvalificerede og udstyret til at behandle Ebola-virus ofre. Hvis du vælger at pleje din elskede en derhjemme, WHO råder dig stærkt til at anmelde din lokale sundhedsmyndigheder og modtage relevant uddannelse, udstyr (handsker og personlige værnemidler [PV]) til behandling, instruktioner om korrekt fjernelse og bortskaffelse af PPE, og oplysninger om, hvordan man kan forebygge yderligere smitte og overførsel af sygdommen til dig selv, andre familiemedlemmer, eller fællesskabet.

Yderligere overførsel har fundet sted i fællesskaber i løbet af begravelser og begravelsesvæsen ritualer. Begravelsesceremonier hvor sørgende har direkte kontakt med kroppen af den afdøde har spillet en rolle i transmissionen af ebola. Personer, der er døde af ebola skal håndteres ved hjælp af en stærk beskyttende tøj og handsker og skal begraves samme. WHO oplyser, at den afdøde håndteres og begravet af uddannede case styring fagfolk, der er udstyret til at kunne begrave de døde.

Folk er smitsom, så længe deres blod og sekreter indeholde virus. Af denne grund, inficerede patienter får nøje overvågning fra medicinske fagfolk og modtage laboratorietests for at sikre, at virussen ikke længere cirkulerer i deres systemer, før de vender hjem. Når læger afgøre det er okay for patienten at vende hjem, de ikke længere er smitsom og kan ikke inficere andre i deres lokalsamfund. Mænd, der er kommet sig af sygdommen kan stadig sprede virus til deres partner gennem deres sæd i op til 7 uger efter helbredelse. Af denne grund er det vigtigt for mænd at undgå samleje i mindst 7 uger efter genvinding eller at bære kondomer, hvis have samleje i 7 uger efter helbredelse.

Generelt skal en person komme i kontakt med et dyr, der har ebola og det kan så spredning inden for Fællesskabet fra menneske til menneske.

Kilde: WHO