Ebola: Hvad kan jeg gøre? Kan det undgås? Er der en vaccine?

Hvad kan jeg gøre? Kan det undgås? Er der en vaccine?

I øjeblikket er der ingen licens medicin eller vaccine mod Ebola-virus sygdom, men flere produkter er under udvikling.

Måder at forebygge infektion og transmission
Mens de første tilfælde af ebola-virus sygdom pådraget ved håndtering af inficerede dyr eller slagtekroppe, forekommer sekundære tilfælde ved direkte kontakt med kropsvæsker fra en syg person enten gennem usikker sagsstyring eller usikre nedgravning praksis. I løbet af dette udbrud, er det meste af den sygdom, som spredes gennem menneske til menneske smitte. Kan tages flere skridt til at hjælpe med at forebygge infektion og begrænse eller stoppe transmissionen.

  • Forstå arten af ​​sygdommen, hvordan den overføres, og hvordan man kan forhindre den i at sprede sig yderligere. (For yderligere oplysninger, se venligst de tidligere spørgsmål om ebola-virus sygdom i denne FAQ.)
  • Lyt til og følg direktiver udstedt af dit lands respektive Sundhedsministeriet.
  • Hvis du har mistanke om en person tæt på dig eller i dit samfund for at have ebola-virus sygdom, opmuntre og støtte dem i at søge passende medicinsk behandling i en sundhedspleje facilitet.
  • Hvis du vælger at drage omsorg for en syg person i dit hjem, anmelde embedsmænd fra dine intentioner folkesundheden, så de kan uddanne dig og give passende handsker og personlige værnemidler (PV) (handsker, uigennemtrængelige kjole, støvler / lukkede sko med overtrækssko, maske og øjenbeskyttelse til stænk), samt instruktioner som en påmindelse om, hvordan man korrekt pleje for patienten, beskytte dig selv og din familie, og korrekt bortskaffelse af PPE efter brug. NB WHO anbefaler ikke hjemmepleje og stærkt rådgiver enkeltpersoner og deres familiemedlemmers ret til at søge professionel pleje i en behandling center.
  • Når du besøger patienter på hospitalet eller pleje af nogen derhjemme, er at vaske hænder med sæbe og vand anbefales efter at røre en patient, som er i kontakt med deres kropsvæsker, eller røre ved hans / hendes omgivelser.
  • Folk, der er døde af ebola bør kun håndteres med passende beskyttelsesudstyr og bør straks begravet af offentlige sundhedspersonale, der er uddannet i sikker begravelsespladser procedurer.

Derudover bør enkeltpersoner reducere kontakt med højrisiko-inficerede dyr (dvs. flyvende hunde, aber eller menneskeaber) i de berørte regnskovsområder. Hvis du har mistanke et dyr er smittet, skal du ikke håndtere det. Animalske produkter (blod og kød) bør grundigt kogt før du spiser.

Kilde: WHO